Behandling

Barn

Tandställning barn

Varmt välkomna till No.8 Ortodonti, med eller utan tandregleringscheck. Får ni inte tandregleringscheck genom regionen så erbjuder vi kraftigt rabatterade priser till barn med tandregleringsbehov. Har ni fått en check är ni välkomna att lista er hos oss. Vi svarar gärna på era frågor. Kontakta oss här.

Ortodonti eller tandreglering, är metoder för behandling av bettavvikelser hos barn. Olika bettfel kan vara asymmetri i käkarnas förhållande till varandra, eller disharmonisk tandposition i käken. Hos barn och ungdomar kan man utnyttja ansiktets tillväxtfas i den ortodontiska behandlingen för att uppnå optimalt bett, harmonisk ansiktsprofil och vackert leende. Därför kan timingen vara av största vikt. Alla barn borde checkas vid 7 årsålder.

Barn

Vi tar emot barn med tandregleringscheck

Barn och ungdomar upp till 23 år, som enligt Socialstyrelsens rekommendationer bedömts ha ett mer avancerat bettfel, kan få sin tandreglering bekostad av landstinget. De mottar då en tandregleringscheck tillsammans med en lista över auktoriserade Ortodonti specialister som checken kan användas hos. No.8 Ortodontisten tar emot check från Region Stockholm. 

Med tandregleringscheck får du kostnadsfri klassisk tandställning, med möjlighet att uppgradera till mer moderna metoder mot en extra kostnad. Får du inte tandregleringscheck men har behov för behandling? Då erbjuder vi kraftigt rabatterade priser till dig under 22 år. Välkommen!

Vanliga frågor

Det är viktigt att barn undersöks tidigt och får rätt diagnos. Ortodonti uppnår de bästa resultaten när barn och ungdomar växer, och olika behandlingar ska påbörjas i olika utvecklingsstadier. Det är bäst att bli undersökt så tidigt som möjligt.

Inom ramen för den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården finns möjligheter för reglering av tänder och bettavvikelser som bedöms kunna riskera ohälsa eller annan funktionell problematik. Det kan till exempel handla om kraftiga bettfel, trångställningar eller sneda utväxter, men det är viktigt att betona att varje patient utreds individuellt och det kan skilja sig från fall till fall.  I slutändan är det en urvalstandläkare som beslutar om landstinget ska bekosta en behandling.

Det är allmäntandläkaren som remitterar barn för bedömning av tandregleringsbehov hos urvalstandläkaren. Urvalstandläkaren är en Ortodontist anställd av Landstinget. Du kan inte själv välja urvalstandläkare. Om ditt barn anses ha tillräckligt stort behov mottar ni en tandregleringscheck som ni får fritt använda hos en Ortodontist som har avtal med landstinget. No.8 ortodonti har avtal med Region Stockholm. Välkommen!

Vill du lista ditt barn hos oss? Kontakta oss här

No.8 Ortodonti behandlar patienter i alla ålder med eller utan tandregleringscheck eller remiss. Barn med behandingsbehov som inte får check kan få kraftigt rabatterade priser hos oss. Du är välkommen på en konsultation. Vi erbjuder även avbetalningslösningar från 339 kr/månaden - 0% ränta.

Beställ din konsultation här.

Barn

Tandregleringscheck och Invisalign 

Hos No.8 Ortodonti kan du självfinansiera och uppgradera din Tandregleringscheck från traditionell tandställning till mer moderna metoder som Invisalign eller någon av de andra tandregleringsmetoderna vi erbjuder. Egenandelen täcker extra materialkostnaden för behandlingar utöver metall tandställning. Du kan läsa mer om våra behandlingar r. På konsultation får ni information om alla era möjligheter med prisförslag. Vi tillämpar alltid fasta priser som är konkurrenskraftiga. Inga överraskningar, inga bekymmer.

Vi svarar gärna på era frågor. Ta kontakt med oss! Du kan också beställa en kostnadsfri online konsultation här.

Välkommen!

Första konsultation för tandreglering

På eran första konsultation till oss ska föräldrar till patienter under 18 år vara närvarande. Ni träffar ortodontisten och får en noggrann klinisk och digital undersökning. 

Vi tar en översiktsröntgen, även kallad OPG, där käkben, tänder och tandrötter är synliga. Även Cephalogram är nödvändig, en röntgenbild av ansiktsprofilen. Digitalt avtryck av tänder samt bett blir också registrerade. Då har ortodontisten allt han behöver för en noggrann bedömning och behandlingsplanering. 

Avslutningsvis informerar ortodontisten om olika behandlingsalternativ och svarar på era frågor. 

Man får aldrig tandställning på det första besöket. 

När patienten och vårdnadshavaren är överens om att påbörja behandlingen upprättar vi ett avtal med detaljer över behandlingsplan och förlopp, som bägge parter signerar. Därefter bokar vi en tid för behandlingsstart.

Tandreglering Behandlingsförlopp

Behandlingen börjar vid överenskommen tid med löpande kontroller. Vid kontrollerna kan patienten komma själv utan föräldrar om så önskas.

Vid behandlingsstart kan tänderna bli lite ömma och kännas något lösa de första dagarna eftersom förflyttningen börjar omedelbart. Detta går över efter några dagar, men kan upprepa sig efter varje kontroll då tandställningen stramas in. Det tar lite tid att vänja sig till tandställningen, och munhygien blir viktigare än någonsin.

Tandställning bidrar till mer ackumulering av plack och bakterier på tänderna och runt plattorna/fästena. Så det är extra viktigt att hålla en god munhygien för att undvika hål i tänderna samt tandköttsinflammation.

Med tandställning behöver du fortsätta borsta tänderna 2 ggr daglig, och vi rekommenderar även sköljning med fluor. Soloborste eller tandtråd är bra redskap för att komma till mellanrum och runt fästena.

Med Invisalign blir dina hygienrutiner inte ändrade eftersom du tar ut plastskenan och borstar tänderna som vanligt. Även skenorna rensas noga. 

No.8 Ortodonti ger dig detaljerad vägledning om hur du kan hålla din nya tandställning ren.

När du har tandställning måste du vara försiktig med vilken typ av mat du äter så att tandställningen inte skadas. Hård mat ska skäras i mindre bitar och tuggas försiktigt. Tuggummi och seg mat som godis bör undvikas. Om du är lite öm i tänderna hjälper det med kall mat och helst mjuk mat i några dagar.

Med Invisalign behöver du inte ändra dina matvanor.

När önskat resultat är uppnått, avslutas den aktiva behandlingen genom att tandställningen tas bort. En tunn metalltråd, "retainer", sätts fast på baksidan av tänderna för att stabilisera dem och hindra oönskad förflyttning. Det är viktigt att retainern sitter ordentligt på plats. Om den lossnar måste du snabbt ta kontakt. Det är också viktigt att etablera kontroller för att följa upp behandlingsresultatets stabilitet.

Hos oss på No.8 Ortodonti får alla patienter en personlig uppföljning efter avslutad behandling.

No.8 Ortodonti informerar och instruerar patienten kontinuerligt. En vällyckad ortodontisk behandling är beroende av god kommunikation och gott samarbete mellan alla parter. Förutsättningen för att nå målet vid den överenskomna tiden och kostnaden är att patienten möter upp på tiderna, följer instruktionerna från Ortodontisten, och tar väl hand om munhygienen och tandställningen.

Vi svarar gärna på dina frågor. Kontakta oss! Eller beställ en kostnadsfri online konsultation här.

Börja din behandling idag Boka tid Tandreglering behandlingar